Gerenommeerd grondstoffenhandelaar: Olieprijs kan naar 200 dollar per vat schieten – zelfs bij staakt-het-vuren in Oekraïne

De prijs van ruwe olie kan dit jaar nog oplopen tot 200 dollar per vat. Dat zei de befaamde Franse grondstoffenhandelaar Pierre Andurand in een interview met financiële nieuwsdienst Bloomberg.

200 dollar is ongeveer het dubbele van het huidige niveau, aangezien een vat WTI gisteren aan 103 dollar noteerde. De reden van die immense prijsstijging? Het feit dat Russische ruwe olie voorgoed van de markt verdwijnt, aldus Andurand.

Waarom is dit belangrijk?

Vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne zorgden eerder deze week voor optimisme, wat leidde tot een daling van de olieprijzen. Maar op donderdag schoten Brent ruwe olie en West Texas Intermediate (WTI) weer voorbij de 100 dollar per vat nadat een woordvoerder van het Kremlin een bericht over progressie in de richting van een staakt-het-vuren, ontkende. Volgens een rapport van energiewaakhond IEA zou een lagere vraag naar Russische olie dan weer de “grootste bevoorradingscrisis in decennia” kunnen veroorzaken.

Lees meer op Businessam